fredag 24. januar 2014

Norges Idrettsforbund betaler 12 millioner for et eksklusivt hus i Sotsji

Norges Idrettsforbund betaler 12 millioner for et eksklusivt hus i Sotsji, der IOC-medlemmer skal overbevises om at de må gi 2022-OL til Oslo

 Har vi sagt A, får vi si B, svarer Gerhard Heiberg på VGs spørsmål om ikke ti til 12 millioner kroner er mye for et «Norway House» i Olympic Park under Sotsji-OL. Marit Røste, som er gift med skipresident Erik Røste, er NIFs koordinator for huset. Hun forteller at det står klart og ligger et par hundre meter fra «Medal Plaza» i Olympic Park, dit alle med billett har adgang. For å komme inn i Norway House må man imidlertid ha et eget adgangsbevis, utstedt av Røste & co. «Alt» er inkludert i prisen: mat, forpleining, reise og opphold for NIF-ansatte som skal jobbe i huset

Kun inviterte komme inn. Det vil si, i første rekke, IOC-medlemmer som kan sørge for at IOC under avstemningen om halvannet år gir OL 2022 til Oslo. Det betyr at det skal svies av en million kr pr dag under OL.

Jeg hadde en viss sympati for at Norge burde søke om et OL. Dette er snudd totalt etter å ha sett hvordan Idrettsstyret har håndtert denne saken siste året og ikke minst vært vitne til forberedelsene for Sotsji-lekene. Frivillighets Norge må ha det vondt!

At distrikts Norge med kretser og idrettslag aksepteter at idrettsforbundet får fortsette med sitt pengeforbruk til et OL som Norge ikke bør søke om, overrasker de fleste av oss som er glad i idretten. Det kan virke som om
de som kommer i posisjon i ledende stillinger sentralt i idretten lar seg blende av glansen og blir blind for realitetene med idrettens primære funksjoner og målsettinger.

Hvis ikke idretten selv klarer å sette bremsene på og si nei til et OL må ihvertfall Erna Solberg og regjeringen gi klare signaler at de ikke ønsker at flere penger skal sløses på dette utdaterte konseptet som OL faktisk er blitt! Begrepet "smørebod" har fått en utvidet definisjon. Jeg synes det svekker tilliten til at norsk idrett drives slik landets største frivillige bevegelse bør drives, og at administrasjonen i stedet tar mer og mer form som et lukket konsern.
OL saken er ingen vinnersak for den nye regjeringen etter som motstanden øker for hver dag ut fra det som skjer her. En statsgaranti synes i det blå, men pengene innen frivillighets Norge ruller videre.

torsdag 23. januar 2014

Månelandingen på Mongstad


Tidligere statsråd Borthen Moe er blitt utspurt om sin rolle ved CO2 renseprosjektet på Mongstad. Ganske forstemmende å se politikerer opptre som han gør under Stortingets høring.


Ifølge Dagens Næringsliv skal Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) allerede i mars i fjor argumentert for at det rødgrønne prestisjeprosjektet burde skrinlegges. Det skjedde da også, men beslutningen ble først kunngjort 20. september i fjor – snaut to uker etter stortingsvalget.

Selv valgte Stoltenberg en offensiv rolle for å prøve å få prosjektet til å fremstå som et fyrtårn. Ingen feil begått og Moe prosederer på at interne beslutningsprosesser i regjeringen har ingen utestående krav på å vite noe om. At det koster skattebetalerne hundreder av millioner er av underordnet betydning.

Selv Stortinget får ingen opplysninger om beslutningsgrunnlaget.Han mener at Stortinget ikke har noe krav på å få tilgang til regjeringens interne vurderinger.

Dette er spekulasjoner som jeg hverken vil benekte eller bekrefte, sa den tidligere olje- og energiministeren i Mongstad-høringen i Stortinget torsdag.

For mange av oss synes det som om beslutningen om å terminerer prosjektet mht timingen var et ønske om å holde SV i regjeringen frem til valget og ikke skade valgkampen ved først å gå ut med beslutningen etter valget. Dette kommer sammen med opplysningen om videresalget av laksekonsesjone som pga dårlig dømmekraft har påført samfunnet milliardtap.

Vi får håpe at dagens regjering vil kunne fange opp noen læringspunkter rundt dette.

tirsdag 21. januar 2014

Kronikk om French saken - kommentar

NRK.no hadde en kronikk om French saken idag  mer-enn-french-1.11483071hvor man setter spørsmåltegn om det er en overfokusering på French på bekostning av alle andre vanskelige utfordringer Kongo har. Mine kommentarer er slik:

Denne kronikken blander kortene fullstendig. Det er få som er uenig i at Kongos situasjon fortjener bred spalteplass i alle media verden rundt. Det er heller ingen som er i tvil om at det belgiske kolonistyret og måten de trakk seg ut var en helt ødeleggende situasjon for den unge staten. Det er også få som ikke er klar over alle eksterne aktørers rolle i å utnytte et land med store naturressurser opp gjennom årene.
Dette dreier seg om en ung norsk statsborger som nå faktisk slåss for sitt unge liv i dette landet. Han er ikke dømt for drap eller medvirkning til drap. Han er heller ikke dømt for å være leiesoldat i en intern konflikt i landet. Han er dømt for spionasje til fordel for kongeriket Norge. En slik dom og premissene som ble lagt til grunn for denne dommen, fremstår som absurde. Vi snakker om elementære rettsikkerhetsregler som skal ivaretas selv om domstolen er utenfor Norge.
Vi alle skylder French i å engasjere oss i en slik sak. Ikke minst våre hjemlige politiske myndigheter som direkte er part i saken ved at han er dømt for spionasje for Norge. Derfor skal den norske stat bruke ressurser på en slik sak for 1)ivareta en norsk statsborgers rettssikkerhet i utlandet og 2) søke å motbevise at premissene for spionasje ikke er korrekte. Norske myndigheter er fullstandig klar over at French er utsatt for et grovt justismord gjennom denne dommen.

Å sette disse 2 forholdene opp mot hverandre kommer det ikke noe godt ut av. Den ene utelukker ikke det andre. Kongo har en mulighet til å sette søkelyset på rettssikkerheten i dette hardt prøvede landet ved å gi French en behandling som er en rettsstat verdig. Det vil kunne øke respekten og forståelsen av de utfordringene dette landet faktisk har slik kronikkforfatteren ønsker.

søndag 12. januar 2014

Tur til Svinetindene i Molladalen på Sunnmøre

Her var det kommet noe snø, men ikke mye. Underlaget var farlig da det var hardt og isete. lett å gli ut, men var forsiktig. Molladalen nord på Ørstahalvøya på Sunnmøre er en enestående opplevelse. Denne kjempemessiga gryta mellom forrevne tinder er både et klatreeldorado og et mangfoldig toppturmål, men samtidig spennende for alle som vil dra på telttur, fisketur eller bare nyte omgivelsene. 
Korteste vei til Molladalen går fra Melbøsætra/Barstadsætra innerst i Barstaddalen. Herfra følger du merket rute langs Molladalselva, videre bratt opp mellom Nyfjellet og Svietind, opp til Storevatnet (774 moh.), som er det største vannet i Molladalen. Beregn to timer på turen opp. 






Molladalen er omkranset av Molladalstindane, spisse og bratte fjellformasjoner, som er ettertraktede mål for klatrere. Jønshornet (også kalt Ramoen) med sine 1419 moh. er den høyeste og mest kjente toppen blant Molladalstindane, etterfulgt av Randers topp 1414 moh. og Mohns topp 1340 moh. Ved breen bak Mohns topp ligger det populære klatremålet Bladet, kanskje Norges mest fotograferte pinnakkel. 

Molladalen byr på noe for alle. Her kan du velge alt fra klatring i bratte vegger og tinderangling til enklere toppturer og vanlig fottur gjennom dalen. Dalen innbyr til teltovernatting med fiskemuligheter i vannene.  

Fra Molladalen kan du gå videre sørover Molladalsskardet (990 moh.) til Ytre Standal. Eller over fjellryggen vest for dalen, forbi Brillevatnet og videre ned i Romedalen, gjerne med en avstikker opp på Hallehornet (900 moh.) som bokstavelig talt luter seg ut over Romedalen og Steinstøylen. 

Snowmobiles in the moutains - a trial

This morning I`m sitting an early morning with my coffee and reading (annoys me alot) about pleasure driving with snowmobiles in the mountains. Then I promise you that you will get crazy conditions and chaos, they will start a trial period in over 100 municipalities that the government proposes. They call it a trial ... I call it an creeping implementation. Any normal person who loves the mountains realize that the potential for conflict between those who use their legs by skiing and those who do not bother to ski, but must use a scooter to get out, is enormous. That it should be up to local democracy to determine how our common heritage to be managed ... well then you must be an avowed supporter of the SP (political party mostly supported by farmers). For those of us who have lived in Finnmark and Troms counties (the most Northern part of Notway) realize the extent of such an idiotic plan that they call a trial! 
Deliver us from motorized nature experience .. who bothered to walk up Kvanndalen by being "run down" by a bunch of snowmobiles?

Innslag i Dagsrevyen 10 jan - "French-saken"

Jeg er generelt svært fornøyd med den generelle faglige journalistiske nivået i Dagsrevyen. Imidlertid var det svært skuffende å høre Tom Kristensens kommentarer til Frenchsaken i Dagsrevyen 10 jan. Han virker svært lite objektiv og synes svært forutinntatt ut fra Afrikas kolonihistorie hvor alt settes inn i denne rammen. Fakta er at French er dømt til døden for spionasje til fordel for den norske stat. Det avviker en god del fra en som smugler narkotika i utlandet og er fengslet der. Jeg leste også hans kronikk dagen etter Molands død som var svært upassende, også etisk. Jeg anbefaler at NRK finner en noe mindre partisk og en mer objektiv journalist mht Frenchsaken. Forøvrig har dekningen av saken fra NRK vært god.